СЕКЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДА И ПРЕРАДА У ФУНКЦИЈИ СЕОСКОГ ТУРИЗМА

Нагласак стављамо на то да се производи наше чисте пољопривреде употребљавају у сеоском и бањском туризму (Прибојска бања) и да развијамо сеоски туризам овог краја.

Жене на селу нису у прилици да свој рад и труд претворе у додатну вредност већ зависе од многих фактора, посебно од временских услова, због тога смо препознали пластеничку производњу са системом кап по кап и заштитном мрежом као један од начина да буде сигурнија. Сада више немају страх временских непогода. Посебна вредност је што је свака од корисница пластеника, прошла едукацију о пластеничкој производњи. Након поделе 19 пластеника, жене имају примарну производњу а коа финални производ определиле су се за секундарну производњу јер се тада остварује већа додатна вредност.

ГАЛЕРИЈА

  • image
  • image
  • image

Направљени су тимови жена у селима, подељена опрема за прераду, ангажован технолог и помоћу апарата ( рефректометра) у сваком тиму се постиже исти квалитет и укус прерађевина. Жене су сада материјално оснажене, промениле су свест и свака ради на свом усавршавању.

Током целе године пластеници нису празни јер постоји јесења и пролећна садња које се смеањују. Сада наше жене из Удружења програмски саде спанаћ, зелену салату и малди лук, парадајз, краставац и све врсте паприка.

Прераду воћа и поврћа уз контролисан третман вршимо без употребе хемијских третмана и пестицида.

Из грантова обезбедиле смо и  40 хиљада садница малине за наше чланице које се баве воћарством, као и копачице и машину за печење паприка која ради на дрва и омогућава нам да у 12 минута испечемо и до 15 кг паприке, која се потом меље и кува у казанима запремине 140л и пећи која иде уз казан а користи дрва.

Рецептуре наших зимница су по старим бакиним рецептима чиме се постиже јединсвени укус и мирис. Да бисмо постигле јединствени кавалитет и стандардни за сваку нашу теглу, користимо рефректометар и упуство технолога.

Пројектима тежимо да увећамо број пластеника у овом крају и да их у наредним годинама буде 100 у нашим селима.

Кроз пројекте смо обучили жене за рад на компјутерима. Сада свака од њих има свој емаил, зна да слика свој производ и понуди на интернету на продају. Свака је урадила презентацију свог домаћинства и приказала на зајеничком састанку, где су се почеле активније дружити и размењати искуства између себе. Ово је велики корак односу на раније стање и начин живљења. Сада радо посећују семинаре, дискутују о себи и својим потребама и једва чекају да упознају нове начине и технологије које ће им олакшати живот.

Сада радимо на мапирању капацитета за бављење сеоским туризмом, едукацијом жена у том смеру и стварање услова да се сав асортиман прерађевина понуди туристима за време боравка и понуде додатни садржаји за развој сеоског туризма, јер смо препознали потенцијале и неискоришћене капацитете. Село се мора сачувати и оживети, са посебном бригом о потребама мајки с децом, како незадовољне не би напуштале своја огњишта