• image

ОПИС ПРОЈЕКТА

Повереник за заштиту равноправности спроводи пројекат „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ у оквиру програма „Унапређење безбедности жена у Србији”, коју реализује Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду. Пројектне активности се спроводе у три округа Републике Србије: Златиборском, Моравичком и Рашком округу. Удружење жена „Сачувајмо село“ Прибој је сарадник на овом пројекту.

Циљ пројекта је унапређење безбедности жена и девојчица које живе у руралним срединама кроз јачање њихових капацитета и капацитета локалних организација које раде на унапређењу положаја жена и девојчица које живе у руралним срединама, као и подизање свести о механизмима превенције и спречавања насиља над женама и девојчицама. Један од циљева пројекта је и давање доприноса превазилажењу изазова и препрека у примени законодавства узрокованих ограниченим институционалним капацитетом на регионалном и локалном нивоу кроз усмерену подршку и индивидуално прилагођене интервенције за жене и девојчице које живе у руралним подручјима и NVO. Поред тога, пројекат је усредсређен и на повећање знања и капацитета жена и девојчица које живе у руралним областима о мерама и актерима одговорним за заштиту од насиља и родно засноване дискриминације, побољшање њиховог знања о томе како да препознају дискриминацију и траже правну помоћ од Поверенице за заштиту равноправности и како да активно користе механизме заштите од насиља над женама и девојчицама (BAWG).

 

У оквиру овог пројекта УЖ „Сачувајмо село“ Прибој је женама са села поделило следећу опрему: 10 каца од 2000 литара, 1 копачица, 1 систем кап по кап за наводњавање, 1 пастеризатор, 2 дробилице, 1 пластеник, 3 канте за мед од 40 литара, 2 бачве од 50 литара, 4 бачве од 100 литара, 7 музилица, ручна преса, 6 мешача за ајвар и џем, 5 кошница, 2 пресе за воће од 40 литара и 1 сушач полена.

Такође, преко овога пројекта имали смо прилику да наше чланице одведемо у петодневну студијску посету у Словенију, Немачки и  Швајцарску.

Више информација о пројекту можете наћи на сајту поверенице https://ravnopravnost.gov.rs/rs/unapredjenje-polozaja-zena-i-devojcica-u-ruralnim-oblastima/, као на нашем сајту у секцији „вести.“

  • Локација: Златиборски, Рашки и Моравички округ
  • Носилац пројекта: Повереник за заштиту равноправности
  • Донатор: Агенција Уједнињених нација за родну равносправност и оснаживање жена и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду