Projekat „Zajedno za bolju ekonomsku sigurnost seoskih žena jugozapadne Srbije“ u vrednosti od 44.000 evra koji finansira Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost  i osnaživanje žena u Srbiji UN Woman, realizuju Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja kao  nosilac projekta sa Udruženjem „Ružica“ iz Arilja, Ženskom zadrugom „Zdravčica“ i  Ženskim centrom iz Užica, partnerima na ovom projektu.

Fotografija: Goran Reković

Sa ciljem da se osnaže žene na selu i da započnu sekundarnu proizvodnju, a kako je to ovim projektom i predviđeno, udruženje je dobilo sredstva za kupovinu vredne opreme koju čine: presa za ceđenje soka od jabuke, mašina za etiketiranje, čepilica i uređaj za pranje flaša. Ova nabavka opreme sprovodila se u prvoj fazi projekta tokom meseca juna i jula.

Druga faza projekta započeta je trodnevnim treningom održanom na Zlatiboru, a treninge su vodile i realizovale ekspertkinje iz oblasti javnog nastupa i dugogodišnji predavači, Tijana Sekulić i Vesna Sarević.

Pre samog treninga, raspisan je javni poziv putem kojeg se za učešće prijavilo jedanaest udruženja iz  Priboja, Prijepolja, Brodareva, Užica, Sevojna, Arilja, Žiče, Vrnjačke Banje, Kosijerića, Dragačeva i Prilipca kod Požege.

Na kraju treninga, ekspertska komisija će biti ta koja će odabrati šest najboljih predstavnica udruženja koje zastupa zahvaljujući uspešnom prezentovanju svojih programa i ideja, a samim tim im se pruža prilika da osvoje opremu za svoje udruženje u vrednosti od  1.000 evra.

Fotografija: Goran Reković

Tom prilikom, predsednica UŽ „Sačuvajmo selo“ Malina Stanjević je izrazila zadovoljstvo na uspešno relizovanom treningu ali i na uspeću da se umreže žene od d Žiče i Vrnjačke Bamje  do Prijepolja i Brodareva. Takođe, istakla je da je ovo umrežavanje svakako jedan od načina za njihovo dodatno osnaživanje i opstanak na selu. Na kraju se zahvalila Agenciji UN Women i ekspertskom timu AT Consalting-a, dok je posebnu zahvalnost izrazila Ženskom centru Užice koji značajno doprineo da se realizuju aktivnosti predviđene ovim projektom a koji prema mišljenju predsednice Maline jedan od do sada najvećih od 20 projekata  koliko se realizovalo u proteklih šest godina.

U narednom periodu planirana je  nabavka i isporuka opreme za šest pobedničkih ideja udruženja, koja budu odabrana od strane komisije kao i više obuka, izložbi i  prezentacija nakon kojih bi usledila studijska poseta svetskom sajmu poljoprivrednih proizvoda u Torinu.