Услед глобалне пандемије COVID-19 и њеног утицаја на свакодневни живот, Траг фондација је препознала негативне ефекте на заједнице широм Србије, посебно код најрањивијег становништва.

Овим програмом Траг фондација пружа подршку организацијама да у оквиру својих могућности, уједно водећи рачуна о сигурности и здрављу сваког појединца, реализују активности које за циљ имају опоравак целокупне заједнице од последица пандемије. Донације су предвиђене за све иницијативе које помажу да се штета изазвана пандемијом лакше преброди. Такође, донација укључује и иницијативе које у свом фокусу имају помоћ у пружању и праћењу препорука превенције зарад очувања здравља.

Подржане су иницијативе које помажу рањиве групе људи као што су: стара лица (65+), жене и деца жртве породичног насиља, сеоско становништво, особе са инвалидитетом, ромска популација, једнородитељске породице, социјално угрожене групе и слично.

Како је посебан фокус овог програма усмерен је на подршку женама, Удружење жена “Сачувајмо село” из Прибоја је предложило иницијативу за помоћ чланицама овог удружења, власницама сеоких домаћинстава које се баве пластеничком производњом, што је Траг фондација кроз овај програм препознала И подржала.

Имајући у виду да је примарна делатност чланица удружења пољопривредна пластеничка производња која се у условима пандемије зауставила, овај програм је омогућио сеоским домаћинствима да на време започну пролећну сетву.

Уз помоћ председнице удружења, Малине Станојевић, а захваљујући донацији Траг фондације, сеоским женама је подељен расадни материјал: парадајз, паприка и краставац, захваљујући ком ће се пластеничка производња обављати неометано, без обзира на последнице изазване пандемијом.

Осим расадног материјала, овим програмом је обезбеђена заштитна опрема и основни хигијенски пакети за двадесет најугроженијих сеоских домаћинстава.

Још једном се показало да захваљујући Траг фондацији, жене на селу живе и раде са сазнањем да имају подршку, посебно онда када је напотребнија, што свакој од њих даје додатни подстрек и мотивацију да раде још боље и посвећеније.