SEKCIJA ZA DOMAĆU RADINOST, RUKOTVORINE, STARI ZANATI

Želimo da podržimo mlade žene i da ih u ovoj patrijarhalnoj sredini ekonomski osnažimo i ojačamo. Kada žena svojim radom doprinese porodici i donese svoj prihod, ona postaje važniji član. Naše članice heklaju, vezu, pletu, tkaju, prave kolače, pite i pogače, i sve ostalo što domaćice na selu inače rade. Želja nam je da zlatne ruke naših žena predstavimo i široj javnosti kroz sajamske nastupe.

Sekcijom Udruženja posvećna je organizaciji i plasmanu proizvoda domaće radinosti, umetničkih proizvoda i proizvodima starih zanata.

GALERIJA

  • image
  • image
  • image

ŠTA JE DOMAĆA RADINOST

Sekcijom Udruženja posvećna je organizaciji i plasmanu proizvoda domaće radinosti, umetničkih proizvoda i proizvodima starih zanata.

Domaćom radinošću smatraju se poslovi izrade i dorade predmeta kod kojih preovlađuje ručni rad i koji imaju estetsko obeležje izraženo narodnom umetnošću poput:

  • pletenja
  • kukičanja – heklanje i necovanje (izrada čipke, stolnjaka, ukrasnih detalja, odevnih predmeta i sl.)
  • veza na tekstilnim proizvodima
  • izrada suvenira
  • ručna izrada predmeta od sitnih otpadaka od kože i tekstila (pačvork), klirita i sličnih materijala

Od umetničkih zanata izrađujemo umetničke slike na platnu, oslikane predmete na staklu, keramici, drvetu, kamenu, jajima, tikvama, dok od starih zanata u oviru Udruženja negujemo uklavnom tkački (tkanje na ručnom razboju, tepiha, krpara, platna) i sapundžijski zanat (sapuni ručno pravljeni na prirodan način).

Svoje proizvode žene grupno izlažu na sajamskim događajima i manifestacijama kao što su Tromeđa bez međa u Priboju, sajmovi u Rudom-Republika Srpska, Višegradu, Festival Žestival u Užicu, Sabor u Guči i drugim sajmovima u zemlji i regionu.

Aktivnosti sekcije obuhvata i edukacije u obliku radionica, u kojima iskusnije žene koje poznaju određene tehnike prenose svoja znanja na zainteresovane, a naročito na omladinu.
Takođe se kroz projektne aktivnosti predviđa priređivanje određenih kratkih obuka na kojim naše žene stiču nova ili proširuju postojeća znanja iz tih oblasti kao što je kreiranje i izrada suvenira i rukotvorina na osnovu kombinacije novijih tehnika