SEKCIJA KULTURNA BAŠTINA I OBIČAJI

Zalažemo se da se sačuvaju pesme i tradicija, da pevanje ostane živo, kao i usmena predanja, način života, tradicija, običaji i da ne budu zaboravljeni, i da se iskažu kroz učestvovanje i organizovanje sabora, festivala, manifestacija i snimnjenih zapisa za buduće generacije.

Kulturna baština, podrazumeva dobra koja su nasleđena od prethodnih generacija ili koja nastaju u sadašnjosti, a imaju specifičnu vrednost za ljude i treba da budu sačuvana za buduće generacije.

Ova dobra, imaju simbolički značaj u svesti ljudi i predstavljaju turistički potencijal i identitet ovog podnevlja.

Na mnogim festivalima i Saborima osvojile smo nagrade, pehare i diplome u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

GALERIJA

  • image
  • image
  • image

PEVANjE IZ VIKA

Jedno od najtežih pevanja poznato kao “pevanje iz vika” sačuvano je do današnjih dana i može čuti na slavama, svadbama, vašarima i drugim seoskim dešavanjima ovog kraja.

Ovo pevanje karakteriše manji broj melodija, koje se nazivaju se kajdom ge najčešće učestvuju dva ili više pevača. Dvoglas je blizak jednoglasu a ispoljava se pojavom povremenih sekundnih sazvuka ispod pratećeg glasa u jednoglasno otpevanoj pesmi. Pevana na otvorenim prostranstvima nepreglednih pašnjaka i šuma, pesma odjekuje jednostavnim rečima u kojima se očitava cela priča mudra i iskustvena koja se prenosi sa kolena na kolena generacijama.

BEMUS

Ponosni smo da je u prepunom atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, u okviru 51. BEMUS festivala priređen koncert tradicionalne muzike pod nazivom „Sabor u pet slika“ gde je

učestvovala i naša predsednica Udruženja Malina Stanojević u duetu sa Slavkom Karačom, a na poziv Mr Mirjane Drobac, etnomuzikologa koja je vodila i pripremala čitav koncert.