SEKCIJA POLjOPRIVREDA I PRERADA U FUNKCIJI SEOSKOG TURIZMA

Naglasak stavljamo na to da se proizvodi naše čiste poljoprivrede upotrebljavaju u seoskom i banjskom turizmu (Pribojska banja) i da razvijamo seoski turizam ovog kraja.

Žene na selu nisu u prilici da svoj rad i trud pretvore u dodatnu vrednost već zavise od mnogih faktora, posebno od vremenskih uslova, zbog toga smo prepoznali plasteničku proizvodnju sa sistemom kap po kap i zaštitnom mrežom kao jedan od načina da bude sigurnija. Sada više nemaju strah vremenskih nepogoda. Posebna vrednost je što je svaka od korisnica plastenika, prošla edukaciju o plasteničkoj proizvodnji. Nakon podele 19 plastenika, žene imaju primarnu proizvodnju a koa finalni proizvod opredelile su se za sekundarnu proizvodnju jer se tada ostvaruje veća dodatna vrednost.

GALERIJA

  • image
  • image
  • image

Napravljeni su timovi žena u selima, podeljena oprema za preradu, angažovan tehnolog i pomoću aparata ( refrektometra) u svakom timu se postiže isti kvalitet i ukus prerađevina. Žene su sada materijalno osnažene, promenile su svest i svaka radi na svom usavršavanju.

Tokom cele godine plastenici nisu prazni jer postoji jesenja i prolećna sadnja koje se smeanjuju. Sada naše žene iz Udruženja programski sade spanać, zelenu salatu i maldi luk, paradajz, krastavac i sve vrste paprika.

Preradu voća i povrća uz kontrolisan tretman vršimo bez upotrebe hemijskih tretmana i pesticida.

Iz grantova obezbedile smo i  40 hiljada sadnica maline za naše članice koje se bave voćarstvom, kao i kopačice i mašinu za pečenje paprika koja radi na drva i omogućava nam da u 12 minuta ispečemo i do 15 kg paprike, koja se potom melje i kuva u kazanima zapremine 140l i peći koja ide uz kazan a koristi drva.

Recepture naših zimnica su po starim bakinim receptima čime se postiže jedinsveni ukus i miris. Da bismo postigle jedinstveni kavalitet i standardni za svaku našu teglu, koristimo refrektometar i upustvo tehnologa.

Projektima težimo da uvećamo broj plastenika u ovom kraju i da ih u narednim godinama bude 100 u našim selima.

Kroz projekte smo obučili žene za rad na kompjuterima. Sada svaka od njih ima svoj email, zna da slika svoj proizvod i ponudi na internetu na prodaju. Svaka je uradila prezentaciju svog domaćinstva i prikazala na zajeničkom sastanku, gde su se počele aktivnije družiti i razmenjati iskustva između sebe. Ovo je veliki korak odnosu na ranije stanje i način življenja. Sada rado posećuju seminare, diskutuju o sebi i svojim potrebama i jedva čekaju da upoznaju nove načine i tehnologije koje će im olakšati život.

Sada radimo na mapiranju kapaciteta za bavljenje seoskim turizmom, edukacijom žena u tom smeru i stvaranje uslova da se sav asortiman prerađevina ponudi turistima za vreme boravka i ponude dodatni sadržaji za razvoj seoskog turizma, jer smo prepoznali potencijale i neiskorišćene kapacitete. Selo se mora sačuvati i oživeti, sa posebnom brigom o potrebama majki s decom, kako nezadovoljne ne bi napuštale svoja ognjišta