СЕКЦИЈА КУЛТУРНА БАШТИНА И ОБИЧАЈИ

Залажемо се да се сачувају песме и традиција, да певање остане живо, као и усмена предања, начин живота, традиција, обичаји и да не буду заборављени, и да се искажу кроз учествовање и организовање сабора, фестивала, манифестација и снимњених записа за будуће генерације.

Културна баштина, подразумева добра која су наслеђена од претходних генерација или која настају у садашњости, а имају специфичну вредност за људе и треба да буду сачувана за будуће генерације.

Ова добра, имају симболички значај у свести људи и представљају туристички потенцијал и идентитет овог подневља.

На многим фестивалима и Саборима освојиле смо награде, пехаре и дипломе у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

ГАЛЕРИЈА

  • image
  • image
  • image

ПЕВАЊЕ ИЗ ВИКА

Једно од најтежих певања познато као “певање из вика” сачувано је до данашњих дана и може чути на славама, свадбама, вашарима и другим сеоским дешавањима овог краја.

Ово певање карактерише мањи број мелодија, које се називају се кајдом ге најчешће учествују два или више певача. Двоглас је близак једногласу а испољава се појавом повремених секундних сазвука испод пратећег гласа у једногласно отпеваној песми. Певана на отвореним пространствима непрегледних пашњака и шума, песма одјекује једноставним речима у којима се очитава цела прича мудра и искуствена која се преноси са колена на колена генерацијама.

БЕМУС

Поносни смо да је у препуном атријуму Народног музеја у Београду, у оквиру 51. БЕМУС фестивала приређен концерт традиционалне музике под називом „Сабор у пет слика“ где је

учествовала и наша председница Удружења Малина Станојевић у дуету са Славком Карачом, а на позив Мр Мирјане Дробац, етномузиколога која је водила и припремала читав концерт.