Današnja obuka o stočarstvu, organizovana u okviru projekta udruženja “Znanja nikad dosta” su imale značajan uticaj na žene sa sela, pružajući im priliku da steknu dragoceno znanje o različitim aspektima poljoprivrede. Govedarstvo je bilo jedna od ključnih tema, a fokus je stavljen na sveobuhvatno razumevanje ishrane, zdravstvene zaštite i reprodukcije goveda. Učesnice su dobile uvid u važnost pravilnog hranjenja stoke, uz pojašnjenje kako balansirati hranljive materije u ishrani kako bi se postigla optimalna proizvodnja mleka i mesa.

Ovčarstvo je takođe bilo predstavljeno, sa naglaskom na sveobuhvatnu brigu o stadu. Učesnice su dobile praktične savete o upravljanju ovčijim stadima, uključujući strategije za poboljšanje reprodukcije i zdravlja ovaca. Takođe su se upoznale sa metodama za prepoznavanje potencijalnih problema i rešavanje izazova koji se mogu pojaviti tokom uzgoja ovaca.

Svinjogojstvo je bilo još jedno područje koje je privuklo pažnju. Polaznice su se upoznale sa osnovama uspešnog svinjogojstva, uključujući upravljanje farmom, ishranu, higijenu i zdravstvenu zaštitu svinja. Detaljno su razmotrene metode za sprečavanje bolesti, kao i pravilni postupci za tretiranje bolesnih životinja, što je ključno za održavanje zdravog stada.

Na kraju, živinarstvo je bila poslednja tema koja je obrađena na obukama. Polaznice su saznale kako uspešno uzgajati živinu, sa posebnim fokusom na kokoškama. Obuhvaćene su osnove ishrane, upravljanja jajima i zaštite od potencijalnih pretnji kao što su bolesti i predatori.

Ove obuke predstavljaju važan korak ka osnaživanju žena u ruralnim zajednicama. Pružajući im praktično znanje o različitim granama stočarstva, ove obuke im omogućavaju da preuzmu aktivnu ulogu u upravljanju farmama i doprinesu lokalnoj ekonomiji. Kroz sticanje veština i razumevanja, ove žene postaju osnažene da preuzmu odgovornost za poljoprivrednu proizvodnju i ostvare održiv napredak u svojim zajednicama.

Aktivnost je podržana u okviru Projekta „Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja” koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ.