U okviru projekta “Unapređenje položaja žena i devojčica iz ruralnih oblasti” koji implementira Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Agencijom Ujedninjenih nacija za za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, a na kojem je naše udruženje takođe saradnik, žene iz tri Zlatiborskog, Raškog i Moravičkog okruga su imale priliku da odu na studijsko putovanje u Sloveniju, Nemačku i Švajcarsku.


Prvi dan je proveden u Ptuju, u Sloveniji na 34. Festivalu Dobrote Slovenskih Kmetij koji predstavlja jedan od najpoznatijih kulinarskih i gastronomskih manifestacija. Na festivalu se predstavljaju lokalni specijaliteti iz različitih krajeva Slovenije i za naše žene predstavlja idealnu priliku za umrežavanje, upoznavanje, deljenje iskustava i dobijanje novih ideja.

Drugog dana je posećena farma “Herrmannsdorfer Landwerkstätten” u Glonu, u Nemačkoj. Jedna porodična farma koja je ukinula “klin” između proizvođača i potrošača. U okviru imanja se vrši i proizvodnja i prodaja proizvoda tako da dalja obrada, čuvanje i privremeno skladištenje proizvoda više nisu potrebni. Ovde su naše žene imale priliku da se upoznaju sa novim načinima proizvodnje mesnatih i mlečnih proizvoda, kao i sa autentičnim sortama nemačih svinja.

Treći dan je proveden u Švajcarskoj u Garden Centar Meier koji predstavlja najmoderniji rasadnik u Evropi koji se prstire na površini od 20.000 metara kvadratnih. U centru se može videti više hiljada različitih vrsta ukrasnih biljaka, voća, povrća. 

Nakon obilaska centra, naše žene su posetile farmu porodice Diler “Lutzelhof” koaj predstavlja dobar primer seoskog turizma koji obuhvata smeštaj, organizovanje proslava, školskih poseta, uzgoj autentučne sorte škodskih goveda, prodavnicu domaćih proizvoda sa farme. S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva našeg udruženja razvoj seoskog turizma ova poseta je bila posebno značajna za nas. 

Poslednja poseta ovog dana je bio obilazak gradića Raperšvil- Jona koji nosi i ime Grad ruža koji se nalazi na Ciriškom jezeru. Žene su imale priliku da večeraju kod meštanke Ferene Baer Dojčer sa kojom su razgovarale i statusu i bezbednosti žena u Švajcarskoj nekada i sad.

Poslednji dan je proveden u obilasku Ciriha. 

Ova studijska poseta je našim ženama pružila mnoga znanja iz razlitih oblasti- stočarstva, poljoprivrede, marketinga, seoskog turizma. Razmena iskustva sa ljudima iz različtih država i kultura predstavlja neizmeran izvor znanja koji će im sigurno pomoći da unaprede svoje poslovanje i proizvodnju.