У оквиру пројекта “Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области” који имплементира Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Агенцијом Уједнињених нација за за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду, а на којем је наше удружење такође сарадник, жене из три Златиборског, Рашког и Моравичког округа су имале прилику да оду на студијско путовање у Словенију, Немачку и Швајцарску.


Први дан је проведен у Птују, у Словенији на 34. Фестивалу Доброте Словенских Кметиј који представља један од најпознатијих кулинарских и гастрономских манифестација. На фестивалу се представљају локални специјалитети из различитих крајева Словеније и за наше жене представља идеалну прилику за умрежавање, упознавање, дељење искустава и добијање нових идеја.

Другог дана је посећена фарма “Herrmannsdorfer Landwerkstätten” у Глону, у Немачкој. Једна породична фарма која је укинула “клин” између произвођача и потрошача. У оквиру имања се врши и производња и продаја производа тако да даља обрада, чување и привремено складиштење производа више нису потребни. Овде су наше жене имале прилику да се упознају са новим начинима производње меснатих и млечних производа, као и са аутентичним сортама немачих свиња.

Трећи дан је проведен у Швајцарској у Garden Centar Meier који представља најмодернији расадник у Европи који се прстире на површини од 20.000 метара квадратних. У центру се може видети више хиљада различитих врста украсних биљака, воћа, поврћа. 

Након обиласка центра, наше жене су посетиле фарму породице Дилер “Lutzelhof” коај представља добар пример сеоског туризма који обухвата смештај, организовање прослава, школских посета, узгој аутентучне сорте шкодских говеда, продавницу домаћих производа са фарме. С обзиром да је један од главних циљева нашег удружења развој сеоског туризма ова посета је била посебно значајна за нас. 

Последња посета овог дана је био обилазак градића Рапершвил- Јона који носи и име Град ружа који се налази на Циришком језеру. Жене су имале прилику да вечерају код мештанке Ферене Баер Дојчер са којом су разговарале и статусу и безбедности жена у Швајцарској некада и сад.

Последњи дан је проведен у обиласку Цириха. 

Ова студијска посета је нашим женама пружила многа знања из разлитих области- сточарства, пољопривреде, маркетинга, сеоског туризма. Размена искуства са људима из различтих држава и култура представља неизмеран извор знања који ће им сигурно помоћи да унапреде своје пословање и производњу.