Пројекат „Заједно за бољу економску сигурност сеоских жена југозападне Србије“ у вредности од 44.000 евра који финансира Агенција Уједињених нација за родну равноправност  и оснаживање жена у Србији UN Women, реализују Удружење жена „Сачувајмо село“ из Прибоја као  носилац пројекта са Удружењем „Ружица“ из Ариља, Женском задругом „Здравчица“ и  Женским центром из Ужица, партнерима на овом пројекту.

Фотографија: Горан Рековић

Са циљем да се оснаже жене на селу и да започну секундарну производњу, а како је то овим пројектом и предвиђено, удружење је добило средства за куповину вредне опреме коју чине: преса за цеђење сока од јабуке, машина за етикетирање, чепилица и уређај за прање флаша. Ова набавка опреме спроводила се у првој фази пројекта током месеца јуна и јула.

Друга фаза пројекта започета је тродневним тренингом одржаном на Златибору, а тренинге су водиле и реализовале експерткиње из области јавног наступа и дугогодишњи предавачи, Тијана Секулић и Весна Саревић.

Пре самог тренинга, расписан је јавни позив путем којег се за учешће пријавило једанаест удружења из  Прибоја, Пријепоља, Бродарева, Ужица, Севојна, Ариља, Жиче, Врњачке Бање, Косијерића, Драгачева и Прилипца код Пожеге.

Фотографија: Горан Рековић

На крају тренинга, експертска комисија ће бити та која ће одабрати шест најбољих представница удружења које представља захваљујући успешном презентовању својих програма и идеја, а самим тим им се пружа прилика да освоје опрему за своје удружење у вредности од  1.000 евра.

Том приликом, председница УЖ „Сачувајмо село“ Малина Стањевић је изразила задовољство на успешно релизованом тренингу али и на успећу да се умреже жене од Жиче и Врњачке Бање  до Пријепоља и Бродарева. Такође, истакла је да је ово умрежавање свакако један од начина за њихово додатно оснаживање и опстанак на селу. На крају се захвалила Агенцији UN Women и експертском тиму АТ Консалтинга, док је посебну захвалност изразила Женском центру Ужице који је значајно допринео да се реализују активности предвиђене овим пројектом а који је према мишљењу председнице Малине један од до сада највећих од 20 пројеката колико се реализовало у протеклих шест година.

У наредном периоду планирана је  набавка и испорука опреме за шест победничких идеја удружења која буду одабрана од стране комисије, као и више обука, изложби и  презентација након којих би уследила студијска посета светском сајму пољопривредних производа у Торину.