Usled globalne pandemije COVID-19 i njenog uticaja na svakodnevni život, Trag fondacija je prepoznala negativne efekte na zajednice širom Srbije, posebno kod najranjivijeg stanovništva.

Ovim programom Trag fondacija pruža podršku organizacijama da u okviru svojih mogućnosti, ujedno vodeći računa o sigurnosti i zdravlju svakog pojedinca, realizuju aktivnosti koje za cilj imaju oporavak celokupne zajednice od posledica pandemije. Donacije su predviđene za sve inicijative koje pomažu da se šteta izazvana pandemijom lakše prebrodi. Takođe, donacija uključuje i inicijative koje u svom fokusu imaju pomoć u pružanju i praćenju preporuka prevencije zarad očuvanja zdravlja.

Podržane su inicijative koje pomažu ranjive grupe ljudi kao što su: stara lica (65+), žene i deca žrtve porodičnog nasilja, seosko stanovništvo, osobe sa invaliditetom, romska populacija, jednoroditeljske porodice, socijalno ugrožene grupe i slično.

Kako je poseban fokus ovog programa usmeren je na podršku ženama, Udruženje žena “Sačuvajmo selo” iz Priboja je predložilo inicijativu za pomoć članicama ovog udruženja, vlasnicama seokih domaćinstava koje se bave plasteničkom proizvodnjom, što je Trag fondacija kroz ovaj program prepoznala I podržala.

Imajući u vidu da je primarna delatnost članica udruženja poljoprivredna plastenička proizvodnja koja se u uslovima pandemije zaustavila, ovaj program je omogućio seoskim domaćinstvima da na vreme započnu prolećnu setvu.

Uz pomoć predsednice udruženja, Maline Stanojević, a zahvaljujući donaciji Trag fondacije, seoskim ženama je podeljen rasadni materijal: paradajz, paprika i krastavac, zahvaljujući kom će se plastenička proizvodnja obavljati neometano, bez obzira na poslednice izazvane pandemijom.

Osim rasadnog materijala, ovim programom je obezbeđena zaštitna oprema i osnovni higijenski paketi za dvadeset najugroženijih seoskih domaćinstava.

Još jednom se pokazalo da zahvaljujući Trag fondaciji, žene na selu žive i rade sa saznanjem da imaju podršku, posebno onda kada je napotrebnija, što svakoj od njih daje dodatni podstrek i motivaciju da rade još bolje i posvećenije.